Badhuis herbestemming

Oud en nieuw smelten samen in deze transformatie van een monumentaal badhuis uit 1921 naar een modern woonhuis.


Voor de transformatie van dit badhuis staat een respectvolle benadering ten aanzien van het monument centraal. De uitdaging daarbij is om extra vierkante meters te creëren en daarmee het bestaande badhuis van 60 m2 geschikt te maken als woning. De aanbouw met souterrain aan de achterzijde maken dit mogelijk, met behoud van de waarden van het oorspronkelijke monument en een prachtig uitzicht.

Image
Image

Op het landgoed Duin en Bosch, staat dit charmante badhuisje in een prachtig duinlandschap.


De bestaande kwaliteiten van het badhuis vormen het vertrekpunt voor de transformatie. Dit zijn de oorspronkelijke ontwerp principes, zoals symmetrie, eenvoud, een sterke gevelritmiek en een duidelijke centrale as. De indruk van het badhuis vanaf de straat blijft hetzelfde, terwijl aan de achterzijde een nieuw gebouw verrijst.

Image
Image
Image

De begane grond is geheel gewijd aan een ruime woonkamer en de slaapkamers bevinden zich in het souterrain.


Dit is echter geen typisch souterrain. Door de verzonken tuin die direct aan de slaapkamers grenst, voelt het niet alsof je in een kelder zit. In plaats daarvan geven de kamers een gevoel van geborgenheid dicht bij de natuur.

Image
Image
Image
Image
Image

Heritage analysis determines the room for change and the nature of such change in form and spatial experience.


De uitbreiding vormt een aanvulling op het oorspronkelijke gebouw in vorm, maar onderscheidt zich in materiaal. Aan de binnen- en buitenkant ontstaat een nieuw geheel door gebruik te maken van de originele ontwerpprincipes, in plaats van alleen maar een contrast te creëren tussen oud en nieuw. Het interieur is zo veel mogelijk open gehouden, er zijn geen muren of vloeren die het zicht belemmeren op de omgeving en de authentieke oude spanten.

Image
Image
Image